Zonnepanelen aansluiten: serie of parallel

Zonnepanelen aansluiten: serie of parallel

Bij het installeren van meer dan één zonnepaneel op je camper, is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt schakelen. Er zijn twee hoofdmethoden: serie en parallel. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. We leggen het je uit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Serie schakelen van zonnepanelen

Bij het serieschakelen van zonnepanelen wordt de plus aansluiting (+) van het ene paneel doorverbonden met de min aansluiting (-) van het andere paneel. Zo ontstaat een (lange) string van zonnepanelen allen doorverbonden via de plussen en minnen. 

Voordelen:

 1. Hoger Voltage: Bij serie schakelen wordt het voltage van elk paneel opgeteld, terwijl de stroomsterkte gelijk blijft. Dit is handig als je omvormer een hogere ingangsspanning vereist.
 2. Minder Kabels: Omdat je hogere spanning hebt, kun je met dunnere kabels werken. Dit is vooral praktisch, maar scheelt natuurlijk ook in de kosten.
 3. Efficiënter bij Lange Afstanden: Hogere spanning betekent minder energieverlies over lange kabels, wat efficiënter is voor grotere systemen.

Nadelen:

 1. Schaduwgevoeligheid: Als één paneel in de schaduw ligt, kan dit de prestatie van de hele string negatief beïnvloeden. Dit komt omdat de stroom door alle panelen gelijk moet zijn.
 2. Complexere Storingsdiagnose: Bij een probleem kan het lastiger zijn om het defecte paneel te identificeren.

Parallel schakelen van zonnepanelen

Bij het parallelschakelen van zonnepanelen worden alle plussen en minnen van alle panelen bij elkaar gebracht.  

Voordelen:

 1. Ongevoelig voor Schaduw: Als één paneel geheel of gedeeltelijk in de schaduw ligt, blijven de andere panelen op vol vermogen werken. Dit maakt het systeem betrouwbaarder in wisselende weersomstandigheden.
 2. Flexibele Configuratie: Je kunt makkelijker panelen van verschillende types en capaciteiten combineren, omdat de spanning gelijk blijft terwijl de stroomsterkte toeneemt.

Nadelen:

 1. Hogere Stroomsterkte: De stroomsterkte neemt toe, wat dikkere bekabeling vereist om energieverlies en warmteontwikkeling te voorkomen. Dit werkt minder prettig en is bovendien kostbaarder.
 2. Lagere Spanning: Lagere spanning betekent dat je mogelijk een omvormer met een lagere ingangsspanning nodig hebt, wat minder efficiënt kan zijn bij lange kabelafstanden.

De Faraday Glass 150Wp, 200Wp en 225Wp zijn voorzien van monokristallijne PERC cellen met een tweedelig ontwerp (met dertien busbars per zonnecel) dat ervoor zorgt dat het paneel veel minder schaduwgevoelig is.

 

Welke Methode is het Beste voor Jou?

Gebruik Serie Schakeling Als:

 • Je een omvormer hebt die een hogere ingangsspanning nodig heeft zoals de Victron laadregelaars.
 • Je een lange afstand moet overbruggen met de bekabeling.
 • Je zeker weet dat je panelen niet vaak in de schaduw zullen liggen.

Gebruik Parallel Schakeling Als:

 • Je systeem regelmatig wordt blootgesteld aan (gedeeltelijke) schaduw.
 • Je panelen van verschillende capaciteiten wilt gebruiken met verschillende uitgangsspanning.
 • Je panelen een niet te grote stroom leveren. MC4 connectoren kunnen maximaal 30A aan stroom verwerken.

Conclusie

Het kiezen tussen serie en parallel schakelen van zonnepanelen hangt af van je specifieke behoeften en de omstandigheden waarin je systeem zal werken. Serie schakeling is ideaal voor hogere efficiëntie en minder kabelgebruik, terwijl parallel schakeling beter is voor betrouwbaarheid in wisselende weersomstandigheden.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste schakeling voor jouw camper? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Terug naar blog