Welk type zonnepaneel bevestiging past het beste bij jouw camperdak?

Welk type zonnepaneel bevestiging past het beste bij jouw camperdak?

Bij het installeren van zonnepanelen op het dak van je camper is het essentieel om de juiste bevestigingsmaterialen te kiezen. Afhankelijk van het type dak van je camper, bieden wij verschillende bevestigingsopties aan in ons assortiment. Hieronder geven we een overzicht van de meest geschikte bevestigingsmethoden voor buscampers en campers met een vlak dak.

Bevestiging voor Buscampers

Voor buscampers raden we meestal de aluminium z-profielen aan. Deze geanodiseerde aluminium profieltjes zijn perfect voor de montage van zonnepanelen op buscampers vanwege hun smalle ontwerp. Ze passen precies op of tussen de opstaande randen van een buscampers dak.

Aluminium z-profielen voor bevestiging van zonnepanelen op het dak van een buscamper
Voordelen van Aluminium Z-Profielen:
  • Geschikt voor panelen tot 140Wp en 225Wp: Voor zonnepanelen tot 140Wp gebruik je een set van 4 stuks z-profielen, en voor grotere panelen tot 225Wp gebruik je een set van 6 stuks z-profielen.
  • Eenvoudige montage: De profielen worden met twee kleine gaatjes op het dak bevestigd en vastgepopt. Daarnaast wordt er kit (Sikaflex 521UV) onder de profielen aangebracht om vuil en vocht buiten te houden.
  • Stevige bevestiging: De zonnepanelen worden vooraf met bouten en moeren aan de z-profielen bevestigd, waardoor een stabiele en veilige installatie gegarandeerd is.

Hoewel kunststof hoeksteunen en kunststof montagespoilers ook een optie zijn, zijn deze vaak te groot voor het profiel van een buscampers dak. Als je ervoor kiest om deze uit te frezen, kunnen ze alsnog geschikt gemaakt worden. Echter, de z-profielen blijven de meest logische en praktische keuze.

Bevestiging voor Vlakke Camperdaken

Voor campers met een vlak dak kun je het beste gebruik maken van kunststof hoeksteunen of kunststof montagespoilers. Wanneer je kiest voor kunststof (of aluminium) montagespoilers neem je de breedte van het zonnepaneel als uitgangspunt. Dus is je zonnepaneel 55cm breed, neem je ook een spoiler van 55cm breed. De bevestigingsmaterialen zijn eenvoudig te monteren en zorgen voor een nette afwerking.

Kunststof hoeksteunen en montagespoilers voor bevestiging van zonnepanelen op het dak van een integraal camper
Voordelen van Kunststof Hoeksteunen en Montagespoilers:
  • Eenvoudige voorbereiding: Zowel de hoeksteunen/spoilers als het dak worden licht opgeschuurd en behandeld met een primer (Sikaflex 209 voor kunststof daken of Sikaflex 206GP en een Aktivator voor metalen daken).
  • Sterke hechting: Na het aanbrengen van de primer kunnen de hoeksteunen of spoilers op het dak gekit worden met een constructiekit zoals Sikaflex 252.
  • Vooraf monteren van zonnepanelen: Het is handig om de zonnepanelen vooraf op de hoeksteunen of spoilers te plaatsen, zodat het geheel in één keer op het dak bevestigd kan worden. De zonnepanelen zelf worden met zelftappers op de hoeksteunen of spoilers bevestigd.

Door te kiezen voor de juiste bevestigingsmethode zorg je niet alleen voor een veilige en stabiele installatie van je zonnepanelen, maar ook voor een langere levensduur en optimale prestaties van je systeem.

Om te kijken hoeveel zonnepanelen nou precies op je dak passen kun je onze Camper Dak Planner gebruiken. Voor z-profielen geldt dat je in totaal 6cm in de breedte van het paneel moet toevoegen als deze in de rijrichting wordt geplaatst en 6cm in de lengte van het paneel als je deze over dwars op de camper plaatst. Wanneer je gebruik maakt van montagespoilers komt er in de lengte van het paneel altijd 16cm bij. Bij de hoeksteunen komt er ook 16cm bij, maar dan zowel in de breedte als in de lengte. Houd hier rekening mee als je de Dak Planner invult!

Heb je nog vragen over welke bevestigingsmaterialen het beste bij jouw camperdak passen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Terug naar blog