Wat is het verschil tussen daglichtpanelen en zonnepanelen

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en daglichtpanelen?

Bij het kiezen van zonnepanelen voor je camper kom je misschien termen tegen als "zonnepanelen" en "daglichtpanelen". Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Verrassend genoeg zijn deze termen vaak verwarrend, omdat ze beide gebruik maken van dezelfde technologie: mono- of polykristallijne cellen. 

Monokristallijne Zonnepanelen

  • Efficiëntie: Monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen efficiënter dan polykristallijne panelen. Dit betekent dat ze meer energie kunnen opwekken bij een kleiner oppervlak. 
  • Uiterlijk: Ze hebben een uniforme, donkerzwarte kleur en ronde hoeken.

Polykristallijne Zonnepanelen

  • Efficiëntie: Deze panelen zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen. Ze hebben een groter oppervlak nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.
  • Uiterlijk: Ze hebben een blauwachtige tint en een korrelig, schilferig uiterlijk door de kristalstructuur. Dat wordt door de meeste mensen als minder mooi ervaren.

Wat Zijn Daglichtpanelen?

De term "daglichtpanelen" wordt soms gebruikt door (online) aanbieders om polykristallijne zonnepanelen te beschrijven. Dit kan verwarrend zijn, omdat het doet vermoeden dat deze panelen speciaal zijn ontworpen om beter te presteren in diffuus licht of bewolkte omstandigheden. In werkelijkheid maken zowel zonnepanelen als daglichtpanelen gebruik van dezelfde basis technologieën: mono- of polykristallijne cellen.

Vergelijking en Misverstanden

  • Technologie: Beide panelen gebruiken mono- of polykristallijne cellen. Er is geen technologisch verschil tussen wat soms "zonnepanelen" en "daglichtpanelen" wordt genoemd.
  • Efficiëntie: Monokristallijne cellen zijn efficiënter. Polykristallijne cellen, hoewel goedkoper, zijn minder efficiënt.
  • Marktterminologie: Sommige aanbieders gebruiken de term "daglichtpanelen" als marketingterm om polykristallijne panelen aantrekkelijker te maken. Wees hierop bedacht en baseer je keuze op de technische specificaties (zoals het aantal Watts en de afmetingen) en niet alleen op de naam.

Conclusie

Hoewel de termen "zonnepanelen" en "daglichtpanelen" soms voor verwarring kunnen zorgen, is het belangrijk om te begrijpen dat beide dezelfde technologie gebruiken. Monokristallijne zonnepanelen bieden over het algemeen betere prestaties en efficiëntie, terwijl polykristallijne panelen een kosteneffectievere optie kunnen zijn.

Wil je meer weten over welk type zonnepaneel het beste bij jouw behoeften past? Neem gerust contact met ons op, en we helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze voor jouw camperavonturen.

Terug naar blog