Accu's AGM en lithium

Ontdek welk type accu het beste past bij jouw reisbehoeften

Voordat je beslist over zonnepanelen, is het cruciaal om de juiste accugrootte te bepalen voor je camper of boot. De accubank fungeert als buffer tussen verschillende energiebronnen zoals zonnepanelen, dynamo's en verbruikers zoals koelkasten en verlichting. Een goed uitgebalanceerd accuvermogen is essentieel voor een betrouwbare en efficiënte werking van je elektrische systeem, vooral wanneer je off-grid gaat.

Hoe bereken je je dagelijkse energiebehoefte?

Om te beginnen moet je de dagelijkse energiebehoefte van je voertuig berekenen. Dit omvat alle apparaten die je van stroom wilt voorzien gedurende een dag. Denk aan verlichting, koeling, verwarming, waterpompen, elektronica, en andere apparaten die je gebruikt tijdens je reizen.

  1. Energieverbruik bepalen: Maak een lijst van alle apparaten en hun stroomverbruik in Ampère-uren (Ah) of Watt-uren (Wh). Bepaal hoe lang elk apparaat per dag wordt gebruikt.
  2. Dagelijks energieverbruik berekenen: Vermenigvuldig het stroomverbruik van elk apparaat met de gebruikstijd per dag om de totale dagelijkse energiebehoefte in Ah of Wh te berekenen.
  3. Rekening houden met systeemverliezen: Ongeveer 20% van de opgewekte energie gaat verloren door omvormers, laadregelaars, bedrading en andere componenten. Tel deze verliezen op bij je totale energiebehoefte om de vereiste accucapaciteit te bepalen.

Hoe groot moet je accubank zijn?

De grootte van je accubank hangt af van verschillende factoren:

  • Autonomie: Hoeveel dagen wil je zonder externe oplading kunnen blijven?
  • Diepte van ontlading (DoD): Voor loodaccu's wordt aanbevolen om niet dieper te ontladen dan 50% om de levensduur te maximaliseren.
  • Cyclische levensduur: Dit verwijst naar het aantal keer dat een accu kan worden opgeladen en ontladen voordat de prestaties afnemen.

Een vuistregel is om een accubank te kiezen die minimaal twee dagen je energieverbruik kan dekken zonder bijladen. Dit geeft je een veilige marge voor onvoorziene omstandigheden en bewolkte dagen waarop zonnepanelen minder energie leveren.

Levensduur van semi-tractie loodaccu's

Semi-tractie loodaccu's (zoals natte, GEL of AGM accu's) hebben een beperkt cyclisch vermogen dat afhankelijk is van de diepte van ontlading. Een typische diepte van ontlading van 50% verlengt de levensduur van de accu aanzienlijk in vergelijking met diepere ontladingen.

Voorbeeld: Een 100 Ah semi-tractie accu met een DoD (Depth of Discharge) van 50% kan tussen de 1100-1280 cycli aan voordat de capaciteit significant afneemt. Bij een DoD van 100% zijn dit slechts 375-430 cycli.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een accu:

  • Startaccu's versus semi-tractie accu's: Startaccu's zijn ontworpen voor kortstondig hoog stroomverbruik en zijn niet geschikt voor diepe ontladingen zoals vereist in huishoudaccu's voor campers en boten.
  • Capaciteitsberekening: Een 100 Ah startaccu levert slechts ongeveer 5 Ah bruikbare energie, terwijl een 100 Ah semi-tractie accu ongeveer 50 Ah bruikbare energie levert.
  • Opladen met zonnepanelen: Om een loodaccu optimaal te laden met zonnepanelen, overweeg je de gemiddelde zonuren per dag, vooral in Nederland van april tot oktober (gemiddeld 4 uur).

Opladen met zowel zonnepanelen als dynamo

Het combineren van zonnepanelen met een dynamo biedt voordelen zoals snellere laadtijden en verhoogde energiebesparing. Een grotere accu kan niet alleen de buffercapaciteit verhogen, maar ook de laadsnelheid en -efficiëntie verbeteren wanneer gebruikt in combinatie met een dynamo.

Overweeg lithium accu's

Lithium accu's bieden een alternatief voor loodaccu's met voordelen zoals hogere energiedichtheid, lichter gewicht en een hoger cyclisch vermogen zonder nadelige effecten van diepe ontlading. Ze zijn duurder in aanschaf maar bieden vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding op de lange termijn.

Ventilatie

Bij traditionele natte loodaccu's kan gasvorming optreden tijdens het laden, wat ventilatie van de ruimte vereist. Gesloten AGM accu's elimineren dit probleem grotendeels en zijn daarom veiliger voor gebruik in afgesloten ruimtes zoals campers en boten.

Meer weten?

Voor gedetailleerd advies op maat en om onze producten te bekijken, bezoek onze webshop of neem contact met ons op voor een persoonlijk consult. Bereid je voor op onbezorgd reizen met de juiste accu-oplossingen van Faraday Energy!

Terug naar blog