Voor het eerst hebben we zelf een bestelbus omgebouwd tot camper. Dit was een Volkswagen Crafter uit 2012, die we in een periode van 3 maanden volledig omtoverden tot kampeerbus voor ons en onze 2 kids van (toen) 3 en 6 jaar oud. Omdat wij de bus niet enkel voor een paar weekjes per jaar vakantie gebruikten, maar er vrijwel permanent mee onderweg waren door Europa, werd ons deze bus al snel wat te klein. We besloten ons tijdelijk weer in Nederland te vestigen om gedurende een paar maanden een nieuwe wagen om te gaan bouwen. Ditmaal viel de keus op een "lichte vrachtwagen", een Mercedes 811D uit 1988 van 6.500 kg.
Omdat we ook met deze wagen weer willen gaan reizen door Europa en wij erg van "wildkamperen" houden, is een vereiste wel dat we enkele dagen off-grid kunnen, zonder te hoeven rijden om de accu's bij te laden. Voor onze vorige camper hadden we zonnepanelen en alle toebehoren gekocht bij Faraday Energy en dat was ons heel goed bevallen: zeer vriendelijke en kundige mensen die alle tijd nemen voor een advies op maat. Ditmaal hoefden we dus niet lang na te denken waar we de zonnepanelen-set zouden aanschaffen en werd er weer contact gezocht met Faraday Energy.
Ditmaal hebben we een iets royaler pakket gekozen dan bij ons vorige project: 3 panelen van 200 Wp per stuk, 2 AGM-accu's van 200 Ah per stuk, daarbij een 3000 watt omvormer / acculader / MPPT / schakelkast in één (een beest van een ding!) en natuurlijk alle bekabeling, zekeringen en andere materialen die erbij horen. En tenslotte natuurlijk ook nog een laadstroomverdeler zodat tijdens het rijden de huishoudaccu's ook opgeladen worden.
Alles bij elkaar een enorm pakket, maar we zijn heel erg blij deze keuze gemaakt te hebben want we zullen nu - in tegenstelling tot de vorige keer - niet snel zonder stroom komen te zitten. De installatie was prima te doen voor een hobby-elektriciën als ik: er wordt een zeer duidelijk schema meegeleverd waarmee je stap voor stap alle elektra kunt aansluiten. Natuurlijk vereist het wel een klein beetje kennis van zaken, maar voor de handige doe-het-zelver is het echt geen "rocket science"!
We hebben inmiddels de proef op de som kunnen nemen: we hebben alles in gebruik genomen en wonen inmiddels permanent in onze nieuwe camper. Aangezien het weer deze zomer op zijn zachtst gezegd een tikje tegenvalt in Nederland, is het een goed moment om te testen wat de opbrengst van de zonnepanelen is. Zelfs op dagen dat het vrijwel uitsluitend regent en wij desondanks onze verbruikers gewoon aan hebben staan (koelkast, laptop-opladers, verlichting, waterpomp etc.), komen we niet onder de 75% accucapaciteit! Sterker nog: we hebben nog niet één keer aan de "walstroom" gehoeven om de accu's bij te laden!
Als alles meezit rijden wij eind augustus met onze nieuwe camper het avontuur weer tegemoet. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we straks, als we weer in Portugal of Spanje in het zonnetje staan, meer dan voldoende capaciteit hebben om héél lang off-grid te kunnen zijn!
Merijn