- Maak een energiebalans waardoor je inzicht krijgt in je verbruik. Hiervoor hebben we een calculator gemaakt die een inschatting maakt op basis van de ingevoerde apparatuur;
- Zorg dat de service accu (12V/24V) voldoende energie heeft (gemeten in Ampère-uren / Ah) om de energie in op te slaan. Bekijk onze pagina 'hoeveel accu capaciteit heb ik nodig?' om te bepalen of de accu groot genoeg is;
- Zorg voor een geschikte plek op het dak van de camper met voldoende afstand tot dakluik of schotel (zodat eventuele schaduwvorming tot een minimum wordt beperkt); schaduwvorming op het zonnepaneel heeft een behoorlijk negatief effect op het rendement van het zonnepaneel (zelfs als het maar een kleine rand schaduw is);
- Kies de juiste bevestigingsmethode voor het type dak. Bekijk onze uitleg pagina over daktypen om te bepalen wat voor jouw camper de beste oplossing is.
Het gaat erom een goede balans te vinden tussen de verbruikers (apparatuur), de zonnepanelen (en eventuele andere laders*) en de accubank. Er is voldoende energie als de accu tussen de 50% - 100% geladen is. Voor lithium accu's kun je zelfs 30% - 100% aanhouden.
* Naast het laden van de service accu met zonnepanelen kun je de accu ook laden tijdens het rijden of wanneer je aan de walstroom staat.
Welke type zonnepanelen zijn er allemaal?
Er zijn veel verschillende soorten en technologieën beschikbaar. Zo krijgen we vaak de vraag welk type paneel beter is: een zonnepaneel of een daglichtpaneel. Feitelijk hebben we het dan over hetzelfde. Een zonnepaneel is niets anders dan een daglichtpaneel. Beide panelen bestaan uit mono- of polykristallijne cellen die (zon)licht omzetten in elektrische energie. Hoe meer licht erop valt, hoe meer stroom er uit de panelen vloeit. Naast mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn er nog andere typen die geschikt zijn voor campers; zoals semi-flexibele panelen, CIGS en opklapbare panelen. We leggen de voor- en nadelen van elk type uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Monokristallijne zonnepanelen
Beschrijving: Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van een siliciumstructuur met één kristal. Ze zijn te herkennen aan hun uniforme, donkere uiterlijk en hebben het hoogste rendement.
Voordelen:
- Hoge efficiëntie: Deze panelen hebben een hoge conversie-efficiëntie, wat betekent dat ze meer energie uit zonlicht halen dan andere typen.
- Ruimtebesparend: Vanwege hun hogere efficiëntie zijn er minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken, wat ideaal is voor campers met beperkte dakruimte.
- Duurzaamheid: Ze hebben een lange levensduur en presteren goed in diverse weersomstandigheden.
Polykristallijne zonnepanelen
Beschrijving: Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere kristallen silicium en hebben een blauwachtige kleur met een kenmerkend kristalpatroon.
Voordelen:
- Kosten: Ze zijn over het algemeen goedkoper dan monokristallijne panelen.
Nadelen:
- Lagere efficiëntie: Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, wat betekent dat je meer dakoppervlak nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te produceren.
- Esthetiek: Sommige mensen vinden de blauwe kleur en het kristalpatroon minder aantrekkelijk.
Semi-flexibele zonnepanelen
Beschrijving: Semi-flexibele zonnepanelen zijn dunne, lichtgewicht panelen die enigszins kunnen buigen om op gebogen oppervlakken te passen.
Voordelen:
- Flexibiliteit: Ideaal voor gebogen oppervlakken zoals campers met hefdaken.
- Lichtgewicht: Ze voegen weinig extra gewicht toe aan de camper.
- Eenvoudige installatie: Ze kunnen vaak eenvoudig worden vastgelijmd, wat de installatie makkelijker maakt.
Nadelen:
- Minder duurzaam: Ze zijn minder robuust dan hun starre tegenhangers en kunnen gemakkelijker beschadigd raken. Niet elk (hef)dak is geschikt voor plaatsing van dit type paneel. Neem contact met ons op als je hierover twijfelt. Volg altijd de installatieprocedure zoals aangegeven door de fabrikant.
- Lagere efficiëntie: Omdat ze direct op het dak gelijmd worden kunnen ze vaak hun warmte minder goed kwijt wat resulteert in een lager rendement.
CIGS zonnepanelen
Beschrijving: CIGS (Copper Indium Gallium Selenide) zonnepanelen zijn dunne-film panelen die flexibel en lichtgewicht zijn.
Voordelen:
- Flexibiliteit: Ze kunnen gemakkelijk op gebogen oppervlakken worden geïnstalleerd.
- Esthetiek: Ze zijn vaak esthetisch aantrekkelijker vanwege hun uniform donkere kleur.
- Prestaties bij weinig licht: Ze presteren erg goed in minder ideale lichtomstandigheden.
Nadelen:
- Kosten: Ze zijn vaak duurder dan traditionele zonnepanelen.
- Lagere efficiëntie: Over het algemeen hebben ze een lagere efficiëntie dan kristallijne panelen.
Opklapbare zonnepanelen
Beschrijving: Opklapbare zonnepanelen zijn draagbare panelen die gemakkelijk kunnen worden uitgeklapt en opgeborgen.
Voordelen:
- Draagbaarheid: Ze zijn ideaal voor camperaars die niet permanent zonnepanelen op hun dak willen monteren.
- Flexibiliteit in gebruik: Ze kunnen overal worden neergezet waar zonlicht beschikbaar is, wat handig is bij het parkeren in de schaduw.
Nadelen:
- Beperkte output: Ze hebben meestal een lagere energie-output in vergelijking met vaste installaties.
- Handmatig werk: Ze moeten elke keer handmatig worden opgezet en opgeborgen.
Welke keuze is het beste voor jouw camper?
De keuze van zonnepanelen voor je camper hangt af van verschillende factoren, zoals je energiebehoefte, beschikbare dakruimte, budget en persoonlijke voorkeuren. Monokristallijne panelen zijn ideaal voor wie maximale efficiëntie en duurzaamheid zoekt, terwijl polykristallijne panelen een kosteneffectieve oplossing bieden. Semi-flexibele en CIGS panelen zijn perfect voor gebogen oppervlakken en lichtgewicht toepassingen, terwijl opklapbare panelen flexibiliteit en draagbaarheid bieden.