Inloggen
Search
Ons assortiment » Accu's » Lithium » Victron Lithium Accu 300Ah (12V)

Victron Lithium Accu 300Ah (12V)

VICBATLIT12V300AH

Victron Lithium Accu 200Ah (12V) VICBATLIT12V300AH
€ 4.089,00
Op voorraad bij leverancier (levertijd 1-2 werkdagen)

Beknopte specificaties

  • Afmetingen (l*b*h in cm)27,4 x 42,5 x 34,5
  • Gewicht (kg)51
  • TypeLithium

Omschrijving

Deze Victron lithium batterijen hebben geen intern maar een extern BMS (battery management system), hierdoor kunnen de batterijen sneller worden geladen en ontladen. De lithium smart uitvoeringen hebben een Bluetooth verbinding en zijn middels de VictronConnect app uit te lezen. De voordelen van lithium t.o.v. lood-zuur batterijen is de langere levensduur (circa 3000 cycles bij 70% ontlading), de snelle laad- en ontlaad karakteristiek, 50% minder volume en 75% minder gewicht dan vergelijkbare capaciteit lood-zuur batterijen. Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) is de veiligste chemische samenstelling van lithium-ion batterijen.

Bespaart tot 70% aan ruimte, Is tot 70% lichter in gewicht.

LFP-accu's zijn duur in vergelijking tot loodzuuraccu's. Maar bij veeleisende toepassingen worden de hoge aanschafkosten meer dan gecompenseerd door de langere levensduur, de superieure betrouwbaarheid en de uitstekende efficiëntie. LFP-accu's zijn eenvoudiger te laden dan loodzuuraccu's. Hun laadspanning varieert van 14V tot 16V (zolang er geen cel wordt blootgesteld aan meer dan 4,2V) en ze hoeven niet volledig te worden geladen. Daarom kunnen er meerdere accu's parallel worden geschakeld en treedt er geen schade op als een aantal accu's minder geladen is dan andere. Met of zonder BMS (Battery Management System, accubeheersysteem)?

Belangrijke feiten:
1. Een LFP-cel zal uitvallen als de spanning van de cel onder de 2,5V daalt (opmerking: herstel door opladen met een lage stroom van minder dan 0,1C is soms mogelijk).
2. Een LFP-cel zal uitvallen als de spanning van de cel boven de 4,2V komt.
Loodzuuraccu's gaan uiteindelijk ook kapot als ze te veel worden ontladen of geladen, maar niet direct. Een loodzuuraccu herstelt zich na een volledige ontlading, zelfs als deze dagen- of wekenlang (afhankelijk van het type en merk accu) in ontladen staat is geweest.
3. De cellen van een LFP-accu balanceren zichzelf niet aan het einde van de laadcyclus. De cellen in een accu zijn niet 100% identiek. Hierdoor worden sommige cellen tijdens de laad-ontlaadcyclus sneller volledig geladen of ontladen dan andere. De verschillen nemen toe als de cellen niet nu en dan worden gebalanceerd/geëgaliseerd. In een loodzuuraccu blijft, zelfs wanneer een of meer cellen volledig zijn geladen, een geringe stroom lopen (het grootste effect van deze stroom is het uiteenvallen van water in waterstof en zuurstof). De stroom helpt andere, achterlopende, cellen volledig op te laden, zodat de laadstatus van alle cellen wordt geëgaliseerd. De stroom die door een volledig opgeladen LFP-cel stroomt, is echter vrijwel nul, zodat de achterlopende cellen niet volledig worden geladen. De verschillen tussen cellen kunnen op den duur zo groot worden dat, ook al blijft de totale accuspanning binnen de limieten, sommige cellen kapot gaan door over- of onderspanning.

Celbalancering wordt daarom zeer aanbevolen. Behalve celbalancering doet een BMS het volgende:
- Voorkomt onderspanning van de cel door de belasting vroegtijdig los te koppelen.
- Voorkomt overspanning van de cel door de laadstroom te verminderen of het laadproces te stoppen.
- Schakelt het systeem uit bij een te hoge temperatuur.

Een BMS is daarom onmisbaar om schade aan grote Lithium-ion-accubanken te voorkomen.
12,8 Volt Lithium-IJzerfosfaataccu's
12,8V 90 Ah LiFePO4 accu
LFP-CB 12,8/90 (alleen celbalancering)
12,8V 90Ah LiFePO4 accu
LFP-BMS 12,8/90 (celbalancering en BMS-interface)

LFP-accu's beschikken over een geïntegreerde celbalancering en celbewaking. Tot 10 accu's kunnen parallel en tot 4 accu's kunnen in serie worden geschakeld, zodat een 48 V accubank van maximaal 3000 Ah kan worden samengesteld. De kabels voor celbalancering/-bewaking kunnen in een ringnetwerk met elkaar worden verbonden en moeten worden aangesloten op een Battery Management System (accubeheersysteem) of BMS. Accubeheersysteem (Battery Management System, BMS). Het BMS wordt aangesloten op de BTV’s en zijn belangrijkste functies zijn:

1. Ontkoppelt de belasting of schakelt deze uit wanneer de spanning van een accu-cel onder de 2,5V komt.
2. Stopt het laadproces wanneer de spanning van een accu-cel boven de 4,2V komt.
3. Schakelt het systeem uit wanneer de temperatuur van de cel boven de 50°C komt.

  • Betrouwbaar & vakkundig personeel
  • Persoonlijk en uitgebreid advies
  • Zeer ruime keuze aan zonnepanelen
  • Niet goed - geld terug
  • Aangesloten bij Webshop Keurmerk
  • GRATIS verzending bij een orderbedrag vanaf € 250,00

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice.